Nu i juli börjar jag blogga för Tidningen Nära om bland annat högkänslighet. Det känns väldigt spännande och jag hoppas få kontakt med många läsare som vill berätta om sina erfarenheter av högkänslighet, eller särskild sensitivitet (HSP).
Min blogg hittar du här: http://bloggar.tidningennara.se/charlotte-pehrson/
15-20 procent är högkänsliga
Forskning visar att 15-20 procent av befolkningen har ”högkänslig personlighet”. Det innebär att man har ett finkänsligare nervsystem och att alla typer av sinnesintryck därför bearbetas mer nyanserat än hos genomsnittspersonen. På engelska kallas personlighetsdraget HSP – Highly Sensitive Personality. Forskaren och psykologen Elaine N. Aron är den som myntade begreppet och hon har skrivit flera mycket läsvärda böcker i ämnet. Lästips om högkänslighet hittar du här.
Behöver tid för att landa
Även om högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som många har, kan det ta sig lika många uttryck som det finns människor. Gemensamt för alla är dock att man behöver mer tid för återhämtning än andra. Batterierna tar helt enkelt snabbare slut hos en högkänslig person. En vanlig missuppfattning är att högkänsliga är blyga, svaga och introverta, men det stämmer inte. I stället kan det vara precis tvärtom.
Många fördelar med HSP
Fördelarna med att vara högkänslig är många. Högkänsliga personer är ofta kreativa och djupa personer, med en stor förmåga att uppfatta det subtila i tillvaron. De har ofta ett rikt inre liv och lätt att känna in andra människor. Jag uppfattar mig själv som högkänslig och tycker det är oerhört spännande att som terapeut få möta så många andra högkänsliga personer, både män och kvinnor. Med medvetenhet om hur man fungerar och med rätt verktyg i sin verktygslåda kan högkänslighet vara din absolut största tillgång i livet.
Hör gärna av dig om du har tankar eller vill dela med dig av din historia. Jag hoppas att vi hörs här eller på bloggen i Tidningen Nära!
Varma hälsningar,
Charlotte
info@spirasamtal.se
Hej!
Jag har ett barnbarn som är högkänslig.
Han börjar i skolan nu till hösten.
Han kan vara jätteglad och sedan kan han vara jättearg när han misslyckas
med något eller blir stressad.
Kan lärarna se honom för den han är? Bör man prata med lärarna om hans
högkänslighet, förstår dem?
Mvh
Orolig farmor
Hej Margareth!
Tack för ditt meddelande. Jag tycker att det låter väldigt klokt att prata med personalen och berätta att ditt barnbarn är högkänsligt, om även föräldrarna instämmer i det och är med på det. Man kan inte förutsätta att personal känner till vad högkänslighet är för något, det är bara några år sedan böcker och artiklar började komma om detta i Sverige. Det finns en jättebra bok som heter “Det högkänsliga barnet” av Elaine N Aron som du kan tipsa förskolan om. Eftersom 15-20 % av befolkningen uppskattas vara högkänsliga, går det med all säkerhet fler högkänsliga barn på skolan. Bästa hälsningar, Charlotte