Nu i juli börjar jag blogga för Tidningen Nära om bland annat högkänslighet. Det känns väldigt spännande och jag hoppas få kontakt med många läsare som vill berätta om sina erfarenheter av högkänslighet, eller särskild sensitivitet (HSP).

Min blogg hittar du här: http://bloggar.tidningennara.se/charlotte-pehrson/

15-20 procent är högkänsliga

Forskning visar att 15-20 procent av befolkningen har ”högkänslig personlighet”. Det innebär att man har ett finkänsligare nervsystem och att alla typer av sinnesintryck därför bearbetas mer nyanserat än hos genomsnittspersonen. På engelska kallas personlighetsdraget HSP – Highly Sensitive Personality. Forskaren och psykologen Elaine N. Aron är den som myntade begreppet och hon har skrivit flera mycket läsvärda böcker i ämnet. Lästips om högkänslighet hittar du här.

Behöver tid för att landa

Även om högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som många har, kan det ta sig lika många uttryck som det finns människor. Gemensamt för alla är dock att man behöver mer tid för återhämtning än andra. Batterierna tar helt enkelt snabbare slut hos en högkänslig person. En vanlig missuppfattning är att högkänsliga är blyga, svaga och introverta, men det stämmer inte. I stället kan det vara precis tvärtom.

Många fördelar med HSP

Fördelarna med att vara högkänslig är många. Högkänsliga personer är ofta kreativa och djupa personer, med en stor förmåga att uppfatta det subtila i tillvaron. De har ofta ett rikt inre liv och lätt att känna in andra människor. Jag uppfattar mig själv som högkänslig och tycker det är oerhört spännande att som terapeut få möta så många andra högkänsliga personer, både män och kvinnor. Med medvetenhet om hur man fungerar och med rätt verktyg i sin verktygslåda kan högkänslighet vara din absolut största tillgång i livet.

Hör gärna av dig om du har tankar eller vill dela med dig av din historia. Jag hoppas att vi hörs här eller på bloggen i Tidningen Nära!

Varma hälsningar,

Charlotte
info@spirasamtal.se

Pin It on Pinterest