Intresset för högkänslighet är stort och växande. Men empater talas det inte lika mycket om. Vad är egentligen en empat? Och vad är skillnaden mellan en empat och en högkänslig?

I min blogg i Tidningen Nära har jag skrivit mycket om högkänslighet (HSP), ett personlighetsdrag som jag själv har och som jag i egenskap av terapeut möter hos många av mina klienter. Jag tycker att det är viktigt att sprida kunskap om högkänslighet, eftersom det hjälper människor att läka. Samhället är fullt av fantastiska personer, män och kvinnor, som går runt med en negativ självbild för att de ofta har fått höra att de är ”för känsliga” eller ”för djupa” eller ”för snälla” – eller vad det nu kan vara. I själva verket har de särskilt känsliga tentakler, som kan vara en stor gåva om de lär sig att ta hand om sin känslighet och accepterar sig själva. (Läs mer om vad högkänslighet är i mina tidigare inlägg, t.ex. ”högkänsliga ska inte sortera apelsiner”).

HSP och empater

Häromveckan såg jag på Facebook att mediet och kursledaren Maria Rosenlind, som jag tycker mycket om och som jag gått flera kurser hos, skulle hålla ett föredrag med titeln ”HSP och empater” i Tranås. Eftersom Östergötland ligger en bit från Skåne kunde jag inte delta, men jag frågade Maria om jag fick ringa upp henne i stället och göra en intervju för Näras läsare – och det fick jag. Maria har arbetat med högkänsliga och empater i många år och är själv empat, så det är med glädje jag delar med mig av hennes kunskap här.

Jag delar upp intervjun med Maria Rosenlind i två delar:
– Del 1: högkänsliga och empater – vad är skillnaden?
– Del 2: högkänsliga och empater – verktyg för balans

Du kan läsa mer om Maria på hennes hemsida hope-of-avalon.com och i den här tidningsartikeln ur Motala Vadstena Tidning.

Intervju med medium Maria Rosenlind

Maria Rosenlind, medium och kursledare, Hope of Avalon
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Hej Maria! Vem är du?
– Jag är medium och arbetar med änglakommunikation. Jag är också kursledare och har mediumutbildningar och kurser inom vegetarisk kost, örtterapi och healing. För mig har det alltid varit viktigt att arbeta med helheten. Jag driver Djurkälla Gatugård i Motala, där jag har min verksamhet och även gårdsbutik och konstutställningar med olika utställare.

Vad är en empat?
– Högkänsliga och empater har väldigt mycket gemensamt, framför allt har båda ett väldigt känsligt, eller överaktivt, nervsystem som gör att de har lättare för att känna inre stress när det till exempel blir för mycket ljud, människor, vibrationer eller intryck. Det som skiljer är att empater på ett omedvetet plan tar in andra människors energi och känslor i sin egen kropp.

Men högkänsliga beskriver ofta att de kan känna av hur andra människor mår, stämningen i ett rum och så vidare. Är det inte samma sak?
– Det stämmer att högkänsliga ofta har lätt för att känna av energier. Det beror på att de har ett mycket känsligare nervsystem än andra. Deras känsliga tentakler känner av vad som finns i en annan människas aura eller i ett rum, det vill säga i energifältet. Men de tar inte in känslan i sin egen kropp på samma sätt som empater gör. Empater är också högkänsliga, men snäppet “värre”, skulle man lite skämtsamt kunna säga.

Vad betyder det att empater ”tar in känslan i sin egen kropp”?
– Om en empat till exempel träffar en person som har väldigt ont i ett knä eller en tand, kan empaten själv börja få ont i sitt knä eller sin tand. Eller om en empat pratar med någon som bär på sorg eller tänker mycket negativa tankar, kan empaten själv börja känna sig ledsen eller negativ i sina tankar efter mötet utan att förstå varför. Andras känslor och tankar går ofta rakt in hos en empat. De tar in det fysiskt.

Hur vet jag om mina tankar eller känslor är mina egna eller någon annans?
– Det är inte så lätt i början, men med träning kan man bli bra på att känna skillnaden. Som empat är det väldigt viktigt att hela tiden vara uppmärksam på när man får känslor eller tankar som man inte känner igen och fråga inåt: Är detta mitt eget eller kan det tillhöra någon annan? Och var uppmärksam på svaret.Det är viktigt att lära känna sig själv.

Finns det fler skillnader mellan högkänsliga och empater?
– Ja, empater vill hela tiden att andra ska må bra och vara glada. De är mer empatiska helt enkelt. Det betyder inte alls att högkänsliga är känslokalla, men de tar inte in andras känslor och tankar lika lätt. Högkänsliga är lite mer uppe ”i huvudet” och har lätt för att analysera stämningar, de är inte lika mycket ”i kroppen” som empater är.
– Empater har ofta också extremt svårt att säga nej till andra. Högkänsliga kan också ha problem med det, men min upplevelse är att empater är ”hjälpare” rakt igenom, nästan som omedvetna healers. De vill jämt att andra ska vara glada och har väldigt svårt att tänka på sig själva. De går ofta över sina egna gränser och har lätt för att bli utbrända. Inte sällan har de en värkproblematik och psykosomatiska symtom i form av till exempel allergier eller astma, som beror på deras överaktiva nervsystem.

Hur upptäckte du själv att du var empat?
– Genom att jag förstod att jag tog in andras känslor i min kropp. Om jag träffade någon som hade ångest kunde jag känna starkt ångest i mig. Hade någon ont i kroppen så fick jag det i min egen kropp. Jag frågade den andliga världen om råd och fick till svar att om jag kände en känsla inom mig som jag inte förstod eller fick ont i kroppen skulle jag alltid fråga om det var min känsla eller någon annans.
– Om jag kände nej så förstod jag att det inte var min känsla. Jag skulle sedan fråga vems det var och fick då upp en bild på personen i fråga som jag hade kanske pratat med i telefon eller träffat fysiskt eller fick en känsla vem det hade med att göra. När jag hade förstått vem det var bad jag om hjälp till den personen och om att det skulle släppa i min kropp, så att jag inte gick och bar på känslan. Då fick jag hjälp att transformera energin och det släppte i min kropp.

Du arbetar som medium. Är det vanligt att medium är empater?
– Ja, det är väldigt vanligt. Alla människor föds med mediala förmågor, en del med mer och andra med mindre. Medium har ofta ett väldigt känsligt nervsystem, eftersom det behövs för att kunna ta emot impulserna från andra sidan, från änglar och vägledare. Det handlar om energivågor; att frekvenserna behöver omvandlas till tankar, bilder eller ord, och den här omvandlingen sker via nervsystemet. När vi mediterar kan vi också få in de här vågorna från andra sidan.

Vad vill du säga till dem som upplever att högkänsligheten är en börda?
– Att högkänsligheten är en gåva. Det är ingen slump att du är högkänslig! Tänk om du kunde använda din förmåga, din högkänslighet, på ett bra sätt, kanske till och med arbeta med den, jobba med människor. Du har mycket lättare än andra att känna in andra och ta emot impulser från den andliga världen.

Vad kan högkänsliga och empater göra för att ta hand om sitt känsliga nervsystem och må bra i sin känslighet?
– Det handlar mycket om att hitta en balans i livet, så att nervsystemet kan återhämta sig. Men det handlar också om kosten. En del livsmedel stressar upp nervsystemet och som högkänslig eller empat behöver man därför tänka särskilt på vad man äter.

I nästa inlägg, som publiceras tisdagen den 3 oktober, berättar Maria Rosenlind mer om detta och delar med sig av många konkreta och bra tips på hur du som högkänslig eller empat kan hitta balans i ditt liv. Missa inte detta!

Tack Maria Rosenlind för en spännande intervju, och tack också till min syster Ingrid Pehrson för att jag fått använda hennes magiskt vackra foto av en daggfylld morgon i Klintehamn på Gotland.

Önskar er alla en fin hösthelg!

Varma hälsningar,

Charlotte

Samtalsterapeut, kostrådgivare och journalist
www.spirautveckling.se
instagram.com/spirautveckling
facebook.com/spirautveckling

PS. Dela gärna med dig av dina upplevelser här och på Instagram under hashtaggen #stolthsp. Och är du nyfiken på om du är högkänslig eller inte hittar du länkar till två självtester här.

 

Pin It on Pinterest