Buddha är för många en symbol för meditation och stillhet. Jag har själv ett par stycken figurer hemma. Jag hade dem länge utan att reflektera över buddhas stilla leende. Men så blev jag nyfiken och tog reda på varför han alltid ler.

Nuet den största gåvan

Buddha ler för att han vet, att bortom egot, bortom det förgängliga tankesurret, bortom allt drama som vi lätt fastnar i, bortom att-göra-listor och tankar om det som varit eller det som ska komma, finns här och nu. I nuet finns möjligheten att se det vackra i en blomma, ett möte, en kram, ett skratt … i nuet finns möjligheten att njuta av smaken av en jordgubbe, av luften som smeker mitt ansikte när jag är utomhus, av tystnaden när jag sitter för mig själv på morgonkvisten och skriver dessa rader … Om jag ständigt är någon annanstans i tankarna, missar jag nuets skönhet …

Har mediterat i 100 dagar

Under våren har jag i samarbete med Tidningen Nära utmanat mig själv genom att avsätta en stund för stillhet/meditation varje dag i 100 dagar. Jag har bloggat om min resa och på midsommarafton var det dags för dag 100. Men den dagen blev på intet sätt den sista – jag kommer att fortsätta meditera regelbundet eftersom det gett så många positiva effekter både på min hälsa och i min vardag. Buddhas leende; insikten om att nuet håller den största gåvan, kommer jag alltid att bära med mig efter den här meditationsutmaningen. Jag har verkligen fått uppleva nuet på ett annat sätt än tidigare och det har faktiskt gett mig nya perspektiv på tillvaron.

Ta vara på nuet i dag. Nuet just nu, när du läser detta. Njut av maten du äter i dag. Känn samtalen du har. Ta hand om dig. Lyssna inåt till vad din kropp säger. Se trädens kronor dansa i vinden. Hör fågelsången.

Önskar dig en underbar dag!

Varma hälsningar,

Charlotte
Samtalsterapeut, kostrådgivare och journalist

Pin It on Pinterest